علم (به انگلیسی: Science ) تلاشی نظاممند است که دانش را در قالب توضیحات و پیشبینیهای قابل آزمایش درباره ٔ تمامیت جهان میسازد و سازمان میدهد.
بهطور کلی اطلاعات مجموعهای از دادههای خام و پردازش نشده است. پردازش اطلاعات علم را خلق میکند، و علمیکه روشش تجربی و نتایجش آزمون پذیر و موضوعش جهان خارج باشد، علم تجربینامیده میشود.
خرافات (جمع واژه عربی خرافه) به معنی اعتقاد غیرمنطقی و ثابت نشده به تأثیر امور ماورای طبیعت در امور طبیعی و به عبارت دیگر، هر نوع پندار عجیب برای مردم عوام است یعنی عقاید غیرواقعی.
شِبهِعلم (به انگلیسی: Pseudoscience ) شامل گزارهها، باورها یا اعمالی است که ادعا میکنند هم علمیو هم واقعی هستند، اما با روش علمیناسازگار هستند. شبه علم اغلب با ادعاهای متناقض، اغراقآمیز یا غیرقابل ابطال مشخص میشود. تکیه بر سوگیری تأییدی به جای تلاشهای جدی برای رد؛ عدم استقبال از ارزیابی توسط کارشناسان دیگر؛ عدم وجود شیوههای سیستماتیک هنگام ایجاد فرضیهها؛ و تا مدتها پس از بی اعتبار شدن فرضیههای شبه علمیبه صورت تجربی ادامه یافت. باور به بشقابپرندهها، طالعبینی، کفبینی، ستارهبینی (آسترولوژی)،
علوم حاشیهای به شاخهای از دانش گفته میشود که نه جزو علوم دقیقه و نه از علوم غریبه هستند. برخی این علوم را بهنوعی تلاش علم برای نزدیکی به حوزه ٔ متافیزیک به مفهوم غیرافلاطونی میدانند. همچنین برخی این علوم را روشهایی فکری و فرهنگی میدانند که توسط سیستمهای علمیغالب در حاشیه قرار گرفتهاند. گاهی واژه ٔ «علوم حاشیهای» به جای شبه علم به کار برده میشود. سریال پرطرفدار فرینج محصول شبکه ٔ تلویزیونی فاکس که از سال ۲۰۰۸ پخش آن آغاز شده به موضوع علوم حاشیهای میپردازد.